ASZTMA (ASTHMA BRONCHIALE)

Meghatározása:
Az asztma a légutak krónikus gyulladásával járó betegség. A hörgőrendszerben zajló krónikus gyulladás miatt a hörgők túlérzékennyé válnak, s a legkisebb ingerlő hatásra a hörgőfal simaizmai görcsösen összehúzódnak, a nyálkahártya megduzzad, a hörgők keresztmetszete beszűkül, sűrű, tapadós nyák zárja el a levegő útját. A hörgőgörcs visszafordítható, reverzibilis (spontán vagy hörgőtágítók hatására).
Gyermekkorban a tüneteket leggyakrabban allergia okozza, de kiválthatja légúti vírusfertőzés, levegőszennyezés, fizikai- vagy lelki terhelés és időjárásváltozás is.

Előfordulása:
Az esetek felében az asztma 5 éves kor előtt kezdődik, fiúknál gyakoribb. Néha már csecsemőkorban elkezdődik, de serdülőkorban a tünetek enyhülnek vagy teljesen el is múlnak. Az asztmás betegek száma folyamatosan emelkedik. Ma a Földön legalább 150 millió asztmás beteg él. Magyarországon a gyermekek 2-3%-a asztmás.
Az enyhe asztmában szenvedő gyermekek nagy része "kinövi a betegséget" és felnőtt korában panaszmentessé válik. A felnőttkorban kezdődő asztma általában nem múlik el. Minél később válik valaki allergiássá, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy azt valaha is kinövi.

Fajtái:
- Allergiás (gyermekkorban a betegek 90%-a, felnőttkorban kb. fele)
- Nem allergiás

Osztályozása:
- Kontrollált (a betegnek nincs sem nappali, sem éjszakai tünete, légzésfunkciója jó,
fizikai aktivitása nem korlátozott, nincs szükség rohamoldó gyógyszerre)
- Nem kontrollált (nappal, ill. éjszaka tünetek jelentkeznek, rohamoldót igényel, fizikai
aktivitása korlátozott, légzésfunkciója romlik)

Tünetei:
- köhögés (főleg éjjel)
- szapora, sípoló, ziháló, nehezített légzés
- mellkasi szorítás, nyomás

Asztmás tüneteket provokáló tényezők:
- allergiát okozó anyagok (allergének)
- megfázás, légúti fertőzések
- hideg, száraz levegő
- időjárásváltozás (heves vihar, fronthatások, hőmérsékletváltozás)
- erős szagok, irritáló anyagok (pl. dohányfüst, légszennyezettség)
- stressz, heves érzelmek
- gyógyszerek (pl. aszpirin, béta-blokkolók)
- fizikai terhelés (Ez az egyetlen tényező, melynek kerülése nem javasolt. A kezelést kell
úgy beállítani, hogy a betegség ne korlátozza a fizikai aktivitást.)
- refluxbetegség

Diagnózisa:
- kórelőzmény
- fizikális vizsgálat
- allergiavizsgálatok
- légzésfunkciós vizsgálat (spirometria)

Kezelése:
Az asztmát meggyógyítani mai ismereteink szerint nem tudjuk, de megfelelően megválasztott kezeléssel a tünetek minimálisra csökkenthetők.
A cél a kontrollált állapot elérése, azaz hosszú tünetmentes időszak biztosítása.

- allergénmentesítés

- gyógyszeres kezelés

  - hörgőtágítók
Ún. béta-izgatók és antikolinerg szerek - többnyire inhalációs formában
használatosak.
A rövid hatásúk azonnal hatnak, így rohamoldóként használatosak.
A hosszú hatású formák 12 órán át biztosítják az átjárható légutakat. Ellazítják a hörgők körüli izmokat, segítik a levegő áramlását, a hörgőkben pangó váladék kiürülését. Túladagolva szívdobogásérzést, remegést és vérnyomás-emelkedést okozhatnak. A hosszú hatású formákat inhalációs szteroiddal kombinált formában is kifejlesztették.
A teofillin-származékok kúp, tabletta vagy injekció formájában kerülnek
forgalomba. Mellékhatásaik miatt ma már csak ritkán használjuk.
- szteroidok
Gyulladásgátló hatásuk miatt tartós alkalmazás esetén csökkentik a hörgők túlérzékenységét. Többnyire inhalálva, aeroszol vagy porinhaláció formájában alkalmazzuk. Megfelelő dózisban hosszú szedés után sem okoznak mellékhatásokat. Elhúzódó hatású hörgőtágítóval kombinált készítmény is kapható, mely súlyosabb tünetek esetén alkalmazandó. Az inhalációs kezelés beállításakor mindig meg kell tanulni a belégzési technikát, szükség esetén a spray bevételéhez segédeszközt kell alkalmazni.
Súlyos állapotban szükség lehet injekció vagy tabletta formájában való adagolásra. Ilyenkor (különösen tartós alkalmazás esetén) mellékhatásokat okozhatnak. Ezek: izomgyengeség, izom- és izületi fájdalom, émelygés, hányás, láz, elvékonyodott, pikkelyes vagy hámló bőr, striák, fájdalmas, viszkető duzzanatok a bőrön, fokozott étvágy, súlygyarapodás, ödéma, vérnyomásemelkedés, zöld- és szürkehályog, csontritkulás, pszichés változások, cukorbetegség, impotencia, rendszertelen havivérzés, fertőzésekre való fogékonyság, pszichés zavarok, álmatlanság, ingerlékenység, gyerekeknél növekedésben való elmaradás.

- leukotrién-antagonisták
A gyulladás mérséklésére használatos, újabb kifejlesztésű gyógyszerek.
Az allergiás gyulladásban fontos szerepet játszó leukotriének képződési folyamatába avatkozik bele, így más úton csökkenti a gyulladást, mint a szteroidok. Tabletta, illetve rágótabletta formájában kaphatók. Különösen hatásos terhelés okozta tünetek esetén, és az allergiás nátha kezelésére is alkalmas.
- nyákoldók, köptetők
Alkalmazásuk a roham oldódási szakában lehet szükséges. Segítik a besűrűsödött váladék feloldását, kiürítését.
- anti IgE-terápia
Az utóbbi időszakban kifejlesztett injekciós kezelés. Az allergiás reakcióban résztvevő IgE-molekulákhoz ellenanyagokat kötnek, ami megakadályozza a folyamatban fontos szerepet játszó, tüneteket okozó anyagok felszabadulását a sejtekből. Adása az asztma legsúlyosabb eseteiben indokolt.

- specifikus immunterápia


Ma a légúti allergiás megbetegedések egyetlen oki kezelése. Immunterápia során tisztított, standardizált allergénkivonatot juttatunk a szervezetbe, fokozatosan növekvő adagban, így a beteg szervezete "hozzászokik" az allergénhez, s megtanulja azt panaszok nélkül elviselni. Injekció, tabletta vagy csepp formájában adagolható. A kezelés allergiás náthával együttjáró enyhe asztma esetén jön szóba, ha az allergia csak néhány allergénnel szemben alakult ki, ha a tünetek néhány éve jelentkeznek, ill. ha a gyógyszeres kezelés nem elég hatékony vagy kellemetlen mellékhatásokat okoz. A kezelés ideje 3-5 év.

- klímaterápia
A légúti bajok klasszikus kezelési módszere, melynek során a beteg hosszú időt (heteket, hónapokat) tölt allergénmentes környezetben. Nehezen kivitelezhető, de ismert allergia esetén jótékony hatású lehet, ha pl. a nyaralás helyét ilyen szempontok alapján választjuk ki.

-barlangterápia
A klímakezelés speciális formája. A természetes barlangokban nincs olyan környezeti tényező, ami ártalmas lehetne a légúti betegre. A hőmérséklet, a páratartalom egyenletes, nincs légszennyezés, pollenszezonban is alig található virágpor a levegőjében. Különösen azoknak a betegeknek ajánlott, akik a leghatékonyabb szerek mellett is gyakran panaszosak, és az is jelentős segítség nekik, ha csak pár órára is pollenmentes környezetben lehetnek.

- diéta
Igazolt ételallergia esetén a tünetek elkerülhetők az előírt diéta betarásával
(tanácsok ételallergiásoknak).

 
Weblapkészítés
Oldalunk látogatásában támogat minket a Google, a Yahoo és az Altavista keresőrendszer is.