ALLERGIÁS NÁTHA
("SZÉNANÁTHA", RHINITIS ALLERGICA, RINITISZ ALLERGIKA)

Meghatározása:
Az orrnyálkahártya gyulladása, mely allergiát okozó anyagok (allergének) hatására alakul ki.

Előfordulása:
Az allergiás nátha a leggyakoribb allergiás megbetegedés. A világ népességének 10-20%-át érinti. Gyakran (40-80%-ban) társul allergiás kötőhártyagyulladással, 20-50%-ban pedig asztmával. Az asztmások 75%-ának allergiás náthája is van. Gyermekkorban a fiúknál, felnőttkorban pedig a nőknél gyakoribb. Gyakorisága mind a felnőttek, mind a gyermekek körében nő.

Fajtái:
- Szezonális, csak bizonyos hónapokban jelentkező
- Perenniális, egész évben jelentkező, évszakokhoz nem köthető

Diagnózisa:
. kórelőzmény
. fizikális vizsgálat
. allergiavizsgálatok

Tünetei:
. tüsszögés
. orrfolyás
. orrviszketés
. orrdugulás
. torokviszketés, torokszárazság, gombócérzés
. fejfájás
. rossz közérzet
. krákogás
. szaglási és ízérzési zavarok

Kezelése:
- allergénmentesítés

- antihisztaminok: a hisztamin-receptorokra kötődnek, így az allergiás reakciót okozó
hisztamin nem tud tüneteket okozni. Szirup, tabletta és injekció formájában kerülnek forgalomba.
- Az ún. első generációs antihisztaminokat ma már nem használjuk allergiás nátha kezelésére, mert nyugtató, étvágynövelő mellékhatásuk miatt rontják a tanulási és az autóvezetési képességet, szájszárazságot és az étvágy fokozódását is okozzák.
- A második generációs antihisztaminok hatása gyorsabban fellép, tovább tart és mellékhatásaik is csekélyebbek. Napi egyszeri adás mellett is hatékonyan csökkentik az orrfolyást, tüsszögést és orrviszketést. Kevésbé hatékonyak azonban orrdugulás esetén.
- A közelmúltban megjelent új antihisztaminok számos tulajdonságban eltérnek a korábbiaktól. Hatásuk sok esetben a második generációs antihisztaminoknál is hamarabb fellép és a tüneteket is jobban enyhítik. A korábbi gyógyszereknél még biztonságosabbak, mert anyagcseréjük során nagyrészt elkerülik a májat, és a vesén keresztül (részben az epével) ürülnek ki a szervezetből.

- leukotrién-antagonisták: A gyulladás mérséklésére használatos, újabb kifejlesztésű
gyógyszerek. Javítják az orrlégzést, de kevésbé csökkentik az orrváladékozást és a tüsszögést.

- orrspray-k
- nyálkahártyalohasztók: érösszehúzó hatásuk miatt gyorsan csökkentik az orrdugulást, de legfeljebb 1 hétig használhatók, mert hosszú alkalmazásuk tönkreteszi a nyálkahártyát és hozzászokás is kialakulhat.
- antihisztamin tartalmú orrspray-k: a hisztaminreceptorokra kötődve csökkentik
az allergiás tüneteket
-szteroid tartalmú orrspray-k: az allergiás nátha kezelésében használt leghatékonyabb gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Alkalmazásukat célszerű a tünetek megjelenése előtt megkezdeni. Az orrdugulás csökkenésével javul az alvás minősége és az életminőség is. A helyi alkalmazásnál a bevitt dózis sokkal kisebb, a gyógyszer célzottan a kezelendő szervhez jut el, így megfelelő dózisban alkalmazva nincs mellékhatása.

- specifikus immunterápia (SIT)
Ma a légúti allergiás megbetegedések egyetlen oki kezelése. Immuntherápia során tisztított, standardizált allergénkivonatot juttatunk a szervezetbe, fokozatosan növekvő adagban, így a beteg szervezete "hozzászokik" az allergénhez, s megtanulja azt panaszok nélkül elviselni. Injekció, tabletta vagy csepp formájában adagolható. A kezelés akkor jön szóba, ha az allergia csak néhány allergénnel szemben alakult ki, ha a tünetek néhány éve jelentkeznek, ill. ha a gyógyszeres kezelés nem elég hatékony vagy kellemetlen mellékhatásokat okoz. A szezonális allergiás náthás gyermekek SIT kezelése csökkenti a később kialakuló asztma kockázatát. A kezelés ideje 3-5 év.

 
Weblapkészítés
Oldalunk látogatásában támogat minket a Google, a Yahoo és az Altavista keresőrendszer is.