Allergia meghatározása

Az allergia az immunrendszer helytelen működése következtében kialakuló reakció.
Környezetünkben megtalálható, egyébként ártalmatlan anyagokra (allergiát okozó anyagok/allergének) az immunredszer fokozottan reagál.
Nem velünk született, hanem szerzett reakció, mely bármely életkorban jelentkezhet.
Az allergénnel való találkozáskor a szervezet ellenanyagokat (antitesteket) termel. Ezek IgE tipusú specifikus ellenanyagok. Amikor a szervezet ismételten találkozik az allergénnel, kialakul az allergiás reakció. Az allergén kapcsolódik az ellenanyaghoz, s ennek hatására az allergiás beteg bizonyos sejtjeiből olyan anyagok (pl. hisztamin) szabadulnak fel, melyek tüneteket okoznak.
A kisgyermekben meglévő atópiás (allergiás) hajlam még nem jelent betegséget, nem okoz tüneteket. A tünetek csak bizonyos külső és belső tényezők hatására alakulnak ki. Ezek lehetnek környezeti ártalmak (pl. dohányfüst, légszennyezettség), pszichoszociális tényezők, a szervezet aktuális állapota (pl. stressz, fertőzés, betegség, hormonális és anyagcsereváltozások).
Az allergia különböző betegségeket okozhat (allergiás nátha, allergiás kötőhártyagyulladás, asztma, csalánkiütés, gyomor-bélrendszeri panaszok, atópiás dermatitisz, anafilaxiás sokk, idegrendszeri tünetek - fejfájás, ingerlékenység, depresszió - , ízületi- és izomfájdalmak). Ezek a betegségek megjelenhetnek egyenként, egymást követve, de gyakran társulnak is. Az allergiás betegségek megjelenése az allergiás betegség fajtájától függően életkoronként is különbözik. Csecsemő- és kisgyermekkorban a leggyakoribb az atópiás dermatitisz, később a légúti tünetek (asztma) kerülnek előtérbe.
Az allergiás betegségekre való hajlam öröklődik. Ha nincs allergiás a családban, a kialakulás kockázata 10%. Ha az egyik szülő allergiás, akkor kb. 20-25%-kal, ha mindkettő, akkor kb. 45-50%-kal nagyobb a gyermekük esélye valamilyen allergiás megbetegedésre. Abban az esetben, ha mindkét szülő azonos típusú allergiás megbetegedésben szenved, például asztmája vagy szénanáthája van, az utódok veszélyeztetettsége elérheti az 50-70%-ot is.
Az allergiás betegségek nagyon gyakoriak, a lakosság 10-15%-át érintik. A WHO előrejelzése szerint 10 év múlva minden második ember allergiás lesz a Földön.

 
Weblapkészítés
Oldalunk látogatásában támogat minket a Google, a Yahoo és az Altavista keresőrendszer is.