COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, krónikus obstruktív tüdőbetegség)

Meghatározása:
Krónikus, túlnyomóan visszafordíthatatlan (irreverzibilis) hörgőszűkülettel járó betegség. A légúti áramlás csökkenése rendszerint előrehaladó folyamat, a tüdő kóros gyulladásos reakciójának a következménye, ami szövetkárosító gázok és részecskék - döntő mértékben dohányfüst - hatására alakul ki. Nemdohányzókban egyéb okok (pl. porártalom, légúti fertőzések, genetikai hajlam) vezethetnek a betegség kialakulásához.
A COPD valójában két betegség közös megjelölésére szolgál: az idült hörghurut (krónikus bronchitisz vagy bronchitis chronica), illetve a tüdőtágulás (emphysema pulmonum, emfizéma) egyszerre támadják meg a szervezetet, és akadályozzák a légzőrendszer normális működését.

Előfordulása:
A felnőtt lakosság 4-7%-át érinti a betegség, s előfordulása világszerte emelkedik. A 3-3,5 millió magyarországi dohányos 15%-a küzd COPD-vel.

COPD-t okozó tényezők:
- genetikai tényezők
- dohányzás: a COPD-s betegek 85-90%-ában a dohányzás szerepet játszik a betegség
kialakulásában.
- porártalom
- légúti fertőzések (ronthatják az állapotot)

Diagnózisa:
- kórelőzmény
- fizikális vizsgálat
- légzésfunkciós vizsgálat
- vérgázvizsgálatok
- röntgen
- EKG

Tünetei:
- köhögés
- sípoló, erőltetett kilégzés
- bő köpetürítés (főleg a reggeli órákban)
- fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés (akár az első tünet is lehet)
- hordó alakú mellkas, belégzésben az alsó bordaközök behúzódása (súlyos emfizémában)
- kellemetlen mellkasi érzések, feszülés

Kezelése:

 • gyógyszeres kezelés
  • hörgőtágítók
   Ún. béta-izgatók és antikolinerg szerek - többnyire inhalációs formában
   használatosak.
   A rövid hatásúk azonnal hatnak, a hosszú hatású formák 12 órán át biztosítják az átjárható légutakat. Ellazítják a hörgők körüli izmokat, segítik a levegő áramlását, a hörgőkben pangó váladék kiürülését. Túladagolva szívdobogásérzést, remegést és vérnyomás-emelkedést okozhatnak. A hosszú hatású formákat inhalációs szteroiddal kombinált formában is kifejlesztették.
   A teofillin-származékok kúp, tabletta vagy injekció formájában kerülnek
   forgalomba. Gyakran más hörgőtágítóval kombinálva használatosak.
  • szteroidok
   Gyulladásgátló hatásuk miatt tartós alkalmazás esetén csökkentik a hörgők túlérzékenységét. Többnyire inhalálva, aeroszol vagy porinhaláció formájában alkalmazzuk. Megfelelő dózisban hosszú szedés után sem okoznak mellékhatásokat. Elhúzódó hatású hörgőtágítóval kombinált készítmény is kapható, mely súlyosabb tünetek esetén alkalmazandó. Az inhalációs kezelés beállításakor mindig meg kell tanulni a belégzési technikát, szükség esetén a spray bevételéhez segédeszközt kell alkalmazni.
   Súlyos állapotban szükség lehet injekció vagy tabletta formájában való adagolásra. Ilyenkor (különösen tartós alkalmazás esetén) mellékhatásokat okozhatnak. Ezek: izomgyengeség, izom- és izületi fájdalom, émelygés, hányás, láz, elvékonyodott bőr, striák, pikkelyes vagy hámló bőr, fájdalmas, viszkető duzzanatok a bőrön, fokozott étvágy, súlygyarapodás, ödéma, vérnyomásemelkedés, zöld- és szürkehályog, csontritkulás, pszichés változások, cukorbetegség, impotencia, rendszertelen havivérzés, gyerekeknél növekedésben való elmaradás, fertőzésekre való fogékonyság, pszichés zavarok, álmatlanság, ingerlékenység.
  • nyákoldók, köptetők
   A fokozott mennyiségben termelődő légúti váladék feloldását, kiürítését segítik.
 • oxigénkezelés
  A vér oxigéntartalmának jelentős hirtelen vagy tartós csökkenése esetén javasolt. Általában kórházi körülmények között állítják be a súlyos betegnek a megfelelő pótlást, amelyet otthonában kell folytatnia, többnyire legalább napi 15 órán keresztül.
 • dohányzás mellőzése
  Ez az egyetlen mód a tüdőfunkció romlásának lassítására. Dohányos betegben a gyógyszeres kezelés hatékonysága is sokkal rosszabb, mint a nem dohányzókban.
 • antibiotikum (felülfertőződés esetén)
 
Weblapkészítés
Oldalunk látogatásában támogat minket a Google, a Yahoo és az Altavista keresőrendszer is.