IDEGENTEST - FÉLRENYELÉS (ASPIRÁCIÓ)

Meghatározása:
Ételnek vagy testidegen anyagnak a légutakba kerülése. Az idegentest vagy a gégebemenetet zárja el, vagy a légcsőbe, hörgőkbe jutva okoz elzáródást. Normál esetben működésbe lép a köhögési reflex, és a légúti akadály távozik, de előfordulhat, hogy beszorul. Ilyen esetben azonnali, határozott beavatkozásra van szükség.
A heves tünetek csillapulhatnak, amikor az idegentest beszorul valamelyik főhörgő bemenetébe. Ilyenkor az egyik tüdőfél már tud működni. Ha az idegentest lejjebb jut, az érintett tüdő egy része ismét működőképessé válik. Ám ilyenkor jön az újabb veszély: a heves tünetek elmúltával az idegentest lezárja a tüdőrészt, amely légtelenné válik. Ez a légtelen terület azután befertőződik, és a helyén előbb-utóbb tüdőgyulladás, tüdőtályog alakul ki.

Előfordulása:
Leggyakoribb baleseti forma kisgyermekeknél. Korukból adódóan a legtöbb tárgyat szájukba veszik, játszanak velük. Apróbb tárgyak, kis játékok, fémpénzek, bab, borsó, olajos magvak, vagy egyéb apróbb mütyür beszippantásával könnyedén elzáródhat a légút. Nagyon gyakori, hogy kisgyermekek étellel rohangálnak a szájukban, és hirtelen elesve, vagy nevetés közben szippantanak be ételmaradékot a légutakba. Felnőttek esetén ritkább, de náluk is bármikor adódhat ilyen helyzet.

Fajtái:
- akut: félrenyeléskor tüneteket okozó idegentest
- krónikus: az idegentest kisebb légutakba kerül, a tünetek megszűnhetnek, majd
később ismét köhögés kezdődhet, ill. tüdőgyulladás alakulhat ki. Veszélye, hogy nagyobb légutakba visszaköhögve ismét nehézlégzést, fulladást okozhat.

Diagnózisa:
- kórelőzmény
- fizikális vizsgálat
- röntgen
- hörgőtükrözés

Tünetei:

Részleges elzáródás esetén:
- sípoló hang be- és kilégzésnél
- köhögés
- rosszullét. A beteg a nyakához nyúl, levegő után kapkod.
Teljes elzáródás esetén:
- a beteg képtelen lélegezni, beszélni, köhögni. Hatástalan, erőlködő
légzőmozgásokat végez, elkékül, végül elveszíti eszméletét.

Kezelése:
- krónikus idegentest
Ha felmerül, hogy az elhúzódó köhögés, visszatérő tüdőgyulladás hátterében korábban félrenyelt idegentest áll, részletes tüdőgyógyászati kivizsgálás, az idegentest hörgőtükrözés során történő eltávolítása szükséges.

- akut idegentest
Teendők akut légúti idegentest esetén
Kérjünk segítséget! Még lélegző beteget bíztassunk köhögésre, mást ne tegyünk! Ha a beteg abbahagyja a légzést, köhögést, el kell távolítanunk az idegentestet. Tekintsük bele a szájüregbe és a jól látható akadályt távolítsuk el.

Lépjünk a beteg mögé és kissé mellé. Támasszuk meg egyik kezünkkel a mellkasát, hajtsuk előre jól felsőtestét, így könnyebben kikerülhet az idegentest, majd másik tenyerünkkel 5 határozott ütést mérjünk két lapockája közé. Természetesen 5 ütés csak akkor kell, ha hamarabb nem távozik a légúti akadály.

Fekvő betegnél a beteg mellé térdelve fordítsuk oldalára és görgessük saját térdünkre támasztékként használva azt. Majd 5-ször üssünk lapockái közé. A fenti módszerek sikertelensége esetén alkalmazzuk a Heimlich-műfogást.
Álló beteg esetén álljunk mögé, mindkét karunkkal fogjuk körül hasának felső részét. Felső testét hajttassuk jól előre. Egyik öklünket helyezzük a szegycsont alá, a köldök és a szegycsont alsó szélét összekötő vonalra. Másik kezünkkel fogjuk át az előbbit, majd rántsuk kezeinket erősen magunk felé és felfelé. Így kikerülhet az idegentest.

Fekvő beteget fektessünk a hátára, majd lovagló ülésben térdeljünk rá a combjai felett. Egyik tenyerünket tegyük a köldök és a szegycsont alsó vége közé. (A szegycsont végénél van egy kis csontos nyúlvány, a kardnyúlvány, arra figyeljünk!) Majd másik tenyerünket az előbbire helyezve, gyakoroljunk erős lökést a hasra a beteg feje irányába. Legfeljebb 5-ször ismételjük, ennek eredménytelensége esetén váltogassunk 5 hasi lökést 5 hátbaveréssel.

Figyelem! Ha a beteg bármikor eszméletét veszti, a gégeizmok elernyedésével az idegentest kikerülhet a légutakból. Ellenőrizzük a légzést, szükség esetén újraélesztés kezdendő. Azonnali hívjuk a mentőszolgálatot! Eszméletlen, jól légző beteg stabil oldalfekvésbe fektetendő a mentők kiérkezéséig.

Kisgyermek esetén fektessük a gyermeket hasra a térdünkön. Tenyerünkkel mérjünk néhány határozott ütést a hátára, a lapockái között. Az ütések ne legyenek túl erősek!
Ha nem jártunk sikerrel, lógassuk lábánál fogva fejjel lefelé és néhányat üssünk a hátára.

Ha félrenyelés miatt eszméletlen állapot alakul ki, akkor haladéktalanul meg kell kezdeni az újraélesztést. Szájnyitás után meggyőződhetünk arról, hogy a szájüregben van-e olyan könnyen, egy mozdulattal eltávolítható idegentest, ami a légzészavart okozza. Ezt egy vagy két ujjal, kifelé irányuló mozdulattal távolíthatjuk el. Ha mélyebben van az idegentest, vagy nem tudjuk egy mozdulattal eltávolítani, nem szabad erőltetni, mert könnyen lejjebb sodorhatjuk a tárgyat.

Ha nem sikerül biztosan eltávolítani az idegentestet, kórházi felvétel szükséges, ahol a megfelelő vizsgálatok elvégzése után hörgőtükrözés (bronchoszkópia) során eltávolítják azt.

Megelőzés
- Ne engedjük, hogy kisgyermekünk mindent a szájába vegyen. Lehetőleg csak olyan játékokat adjunk neki, amely eleve be sem fér a szájába, lenyelésre alkalmatlan, s nem tartalmaz apró alkatrészeket.
- Az étkezés során ügyeljünk arra, hogy életkornak megfelelő méretű ételt adjunk a gyermeknek, a nagyobb darabokat szeleteljük fel. Kerüljük az apró, kemény ételeket, például az olajos magvakat.
- Szoktassuk a gyermeket arra, hogy evés közben ne foglalkozzon mással. Evés közben ne játsszon, játék közben ne egyen. Autóban, biciklizéskor ne egyen darabosat és ne rágógumizzon.

 
Weblapkészítés
Oldalunk látogatásában támogat minket a Google, a Yahoo és az Altavista keresőrendszer is.