KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK

Már több, mint 100 olyan légszennyező anyagot ismerünk, amely károsíthatja a légzőszervek nyálkahártyáját, és a légutak megbetegedéseihez vezethet. Modern világunkban a légi és gépjárművekből származó kipufogó gázok, a különböző gyárak égéstermékei, a CFC (klór-fluorokarbon)-gázzal hajtott palackok, a dohányfüst és egyéb lebegő szerves részecskék folyamatosan szennyezik a levegőt. A "régi" (redukáló) típusú szennyeződések (pl. kén-oxidok, füst, korom) elsősorban nemspecifikus alsó légúti megbetegedésekkel hozhatók összefüggésbe, míg a "modern" (oxidáló típusú) városi légszennyező anyagok (pl. nitrogén-dioxid, ózon) felszaporodása az allergiás légúti betegségek szaporodásához vezet.

Megelőzés:
A légúti beteg gyerekeket télen az igazán szmogos napokon ne engedjük ki a szabadba játszani, és a csecsemőkkel se sétáljunk! Ha mégis ki kell mozdulnunk, célszerű a kevésbé forgalmas utcákat választani, és a gyereket ölben vinni, hogy kevésbé szívja be a talajközeli, káros anyagokkal telített levegőt.
Gyermek jelenlétében soha ne dohányozzunk!

SICK BUILDING SYNDROMA (BETEG ÉPÜLET SZINDRÓMA)

Meghatározása:
1986 óta a WHO által elismert betegség neve, melynek kiváltó okai ismeretlenek, de összefüggésbe hozhatóak az épületekben kialakuló egészségtelen munkakörnyezettel. Akkor beszélhetünk beteg épület szindrómáról, ha egy létesítményben jelenlévő szennyezőanyagok közül egyik mennyisége sem haladja meg az előírt egészségügyi határértéket, de hatásuk összeadódva mégis kellemetlen tüneteket idéz elő.

Hátterében valószínűsíthető okok:
- légkondicionáló
- fénymásológép
- szellőzetlen helyiség
- szigetelőanyagok
- ragasztott, porfogó padló és tapéta
- tisztítószerek
- penészes fal

Tünetei:
- gátolt orrlégzés
- fejfájás, szédülés
- koncentrációzavar
- fáradtság, álmosság, letargia
- szemirritáció
- orr- és torokszárazság
- bőrpír
- hányinger
- asztmás tünetek

Kezelése:
A munkahely elhagyása.

Megelőzése:
- szennyezőforrások megszüntetése
- légkondicionálók és szellőzőberendezések rendszeres karbantarása
- penészedés megszüntetése
- megfelelő szellőzés biztosítása

 
Weblapkészítés
Oldalunk látogatásában támogat minket a Google, a Yahoo és az Altavista keresőrendszer is.