ALLERGIÁS KÖTŐHÁRTYAGYULLADÁS
(CONJUNCTIVITIS ALLERGICA, KONJUNKTIVITISZ ALLERGIKA)

Meghatározása:
A szemgolyót fedő, szemhéj alatti szövet, a kötőhártya (conjunctiva, konjunktíva) allergiát okozó anyagok (allergének) hatására kialakuló gyulladása. Nem fertőz!

Előfordulása:
A kötőhártyagyulladás (conjunctivitis, konjunktivitisz) a leggyakoribb szembetegség gyermek- és felnőttkorban is. Elsősorban más allergiás betegséggel együtt fordul elő.
A szénanáthások 40-80%-ának allergiás kötőhártyagyulladása is van.

Fajtái:
- Szezonális, csak bizonyos hónapokban jelentkező
- Perenniális, egész évben jelentkező, évszakokhoz nem köthető

Diagnózisa:
- kórelőzmény
- fizikális vizsgálat
- allergiavizsgálatok

Tünetei:
- könnyezés
- szemviszketés
- kötőhártya-vörösség
- homályos látás
- szemhéjduzzanat

Kezelése:

 • allergénmentesítés
 • antihisztaminok
  a hisztamin-receptorokra kötődnek, így az allergiás reakciót okozó
  hisztamin nem tud tüneteket okozni. Szirup, tabletta és injekció formájában kerülnek forgalomba.
  • Az ún. első generációs antihisztaminokat ma már nem használjuk allergiás kötőhártyagyulladás kezelésére, mert nyugtató, étvágynövelő mellékhatásuk miatt rontják a tanulási és az autóvezetési képességet, szájszárazságot és az étvágy fokozódását is okozzák.
  • A második generációs antihisztaminok hatása gyorsabban fellép, tovább tart és mellékhatásaik is csekélyebbek. Napi egyszeri adás mellett is hatékonyan csökkentik az allergiás szemtüneteket.
  • A közelmúltban megjelent új antihisztaminok számos tulajdonságban eltérnek a korábbiaktól. Hatásuk sok esetben a második generációs antihisztaminoknál is hamarabb fellép és a tüneteket is jobban enyhítik. A korábbi gyógyszereknél még biztonságosabbak, mert anyagcseréjük során nagyrészt elkerülik a májat, és a vesén keresztül (részben az epével) ürülnek ki a szervezetből.
 • szemcseppek
  • műkönny
   a betegség kezdeti szakaszában a szem kiöblítése is enyhíti a tüneteket. Tartósan alkalmazva sincs mellékhatása, segít eltávolítani az allergént, viszont az allergiás folyamatra nem hat.
  • érszűkítő szemcseppek
   csökkentik a vérbőséget, a szem vörösségét, viszont nem hatnak a viszketésre, nem gátolják az allergiás folyamatot, és tartósan használva mellékhatások (könnytermelés csökkenése, pupillatágulat, szemnyomás-fokozódás) jelentkezhetnek.
  • antihisztamin tartalmú szemcseppek
   hatékonyan csökkentik a szemviszketést és a vérbőséget. Az újabb készítmények már napi kétszeri alkalmazás mellett is hatékonyak, s tartós használat mellett sincs mellékhatásuk. Becseppentéskor átmeneti égő érzést okozhatnak.
  • kromolin tartalmú szemcseppek
   meggátolják a hisztamin felszabadulását bizonyos gyulladásos sejtekből. Hatásukat legjobban akkor érik el, ha a kezelést a tünetek kezdete előtt megkezdjük.
  • membránstabilizáló szemcseppek
   gátolják a gyulladásos anyagok kiáramlását a sejtekből. Alig van mellékhatásuk. Hátrányuk, hogy naponta 4-6 alkalommal kell használni, s a hatás kialakulásához legalább egy hét kell.
  • szteroidtartalmú szemcseppek
   ha az allergiás kötőhártyagyulladásban használt többi gyógyszer hatástalannak bizonyul, helyi szteroidok használata jöhet szóba, melyet csak szigorú orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni, ugyanis tartós használatuk zöldhályogot, szürkehályogot és látásromlást okozhat.
 • immunterápia
  Ma a légúti allergiás megbetegedések egyetlen oki kezelése. Immuntherápia során tisztított, standardizált allergénkivonatot juttatunk a szervezetbe, fokozatosan növekvő adagban, így a beteg szervezete "hozzászokik" az allergénhez, s megtanulja azt panaszok nélkül elviselni. Injekció, tabletta vagy csepp formájában adagolható. A kezelés allergiás náthával együttjáró kötőhártyagyulladás esetén jön szóba, ha az allergia csak néhány allergénnel szemben alakult ki, ha a tünetek néhány éve jelentkeznek, ill. ha a gyógyszeres kezelés nem elég hatékony vagy kellemetlen mellékhatásokat okoz. A kezelés ideje 3-5 év.
 
Weblapkészítés
Oldalunk látogatásában támogat minket a Google, a Yahoo és az Altavista keresőrendszer is.