A KÖHÖGÉS MEGHATÁROZÁSA

A köhögés az egyik leggyakoribb ok, amiért a betegek orvoshoz fordulnak.
Reflexes folyamat, a szervezet védekező mechanizmusa, mely megakadályozza az ártalmas anyagok bejutását, segít tisztán tartani a légutakat.
A köhögés mély belégzéssel kezdődik, majd hirtelen kilégzéssel folytatódik. A hangszalagok előbb összezáródnak, emiatt a tüdőben nő a nyomás. Amikor a hangrés hirtelen megnyílik, a levegő nagy sebességgel kiáramlik, ami miatt robbanásszerű hang hallatszik, s a köhögés ereje kisodorja az idegen anyagot a légutakból. A levegő sebessége elérheti az 500 km/h-t.
Azok az érzékelők (receptorok), amelyek a köhögési reflexet elindítják, a gégében, a légcsőben és a hörgőkben vannak, de a külső hallójárat, a dobhártya, a szív, a rekeszizom vagy a gyomor izgalma is köhögést idézhet elő.

Száraz köhögés jelentkezik légúti fertőzések kezdetén, idegentest félrenyelésekor, a légcső külső nyomásakor, daganatos betegségekben, de lehet asztma vagy akár tbc kísérője is. A mellhártyagyulladás okozta száraz köhögés rendszerint szúró mellkasi fájdalommal jár, de száraz ingerköhögést tapasztalhatunk pszichogén köhögés estén is. A magasvérnyomás kezelésében alkalmazott bizonyos gyógyszerek (ún. ACE-gátlók) mellékhatásaként is észlelhetjük.
A hurutos köhögés esetén váladék jelenik meg a légutakban. A légutakat borító tapadós nyák feladata, hogy csapdába ejtse a baktériumokat, vírusokat, a port és más káros anyagokat, megakadályozva, hogy bekerüljenek a tüdőbe. A hurutos köhögés jellemző cisztás fibrózisban, bronhiektáziában, COPD-ben és légúti fertőzések oldódási fázisában.

A köhögés jelentkezésének idejéből következtetni lehet az azt kiváltó betegségre. Az egész nap jelentkező köhögés légúti gyulladásos betegségre utal. Az éjjeli az orrmelléküreg, vagy orrmandula betegségét jelzi, de az asztmás köhögésre is jellemző, hogy zavarja az éjszakai nyugalmat. A főleg fekvő helyzetben észlelt köhögés felveti refluxbetegség lehetőségét. A reggeli nedves köhögés a dohányzás, illetve az alsó légutak kóros tágulatának, a COPD-nek a jele. Ilyen köhögés jelentkezik cisztás fibrózisban és a tüdőgyulladás oldódási szakában is. Ha étkezés közben jelentkezik köhögés, akkor csecsemőknél fejlődési rendellenességre, idős korúaknál agyi keringési zavart követő nyelészavarra kell gondolnunk.

 
Weblapkészítés
Oldalunk látogatásában támogat minket a Google, a Yahoo és az Altavista keresőrendszer is.