Vizsgálatok

Kórelőzmény felvétele, kikérdezés

  - Születés körüli események, táplálás.
- Korábbi betegségek, kórházi kezelések.
- Tünetek kezdete, gyakorisága, súlyossága.
- Életkörülmények.
- Családban előforduló betegségek.
- Jelenleg és korábban szedett gyógyszerek.
-  Ismert étel- vagy gyógyszerallergia.

 

Fizikális vizsgálat

Allergia   Hallgatózás, kopogtatás, tapintás.


Allergiavizsgálatok:

Az allergiavizsgálat célja annak megállapítása, hogy melyik allergén okozza a tüneteket (allergiás nátha, allergiás kötőhártyagyulladás, asztma, ekcéma, csalánkiütés, gyomor-bélrendszeri allergia, fejfájás).


Bőrteszt:


Allergia A vizsgálat során az allergénkivonat kis mennyiségét cseppentjük az alkar belső oldalának bőrére. Ezután a bőrt megkarcoljuk, majd 15 perc múlva megállapítjuk az allergiás tünetek mértékét. Ha a szervezetben az allergénnel szemben ellenanyagok találhatók, az allergén cseppje alatt a bőr vörössé válik, duzzanat keletkezik és viszket. Ez jelzi, hogy a szervezet allergiás az adott anyagra.
Minden vizsgálatnál felteszünk egy biztosan negatív reakciót okozó anyagot (nem allergizáló fiziológiás sóoldat) és egy biztosan pozitív eredményt adó szert (hisztamin). Ezekhez hasonlítjuk a többi szerre jelentkező bőrelváltozást.
Ha a negatív kontrollként használt anyagra nincs reakció, akkor pozitív eredményként értékeljük azt a duzzanatot, melynek átmérője meghaladja a 3 mm-t.
Allergia gyanúja esetén fiatal életkorban is elvégezhető a bőrpróba. Ha pozitív, igen hasznos információt nyerhetünk; negativitás esetén 2-3 éves kor alatt a bőr életkorból adódó, nem megfelelő válaszadó képességét is mérlegelni kell.


Allergiavizsgálat vérből:

A vérvizsgálattal az allergén ellen termelődött ellenanyagokat mutatjuk ki a vérben. Az ellenanyagok magas szintje allergiát jelez.
Vérvizsgálatot általában akkor végzünk, ha a bőrteszt kivitelezése valamilyen akadályba ütközik (pl. a beteg bőrbetegségben szenved, vagy rövid időre sem hagyhatja abba az allergiaellenes gyógyszer szedését. Nem javasolt bőrteszt végzése allergiás szezonban és várandósoknál sem.)


Immunológiai vizsgálat:
             
 

AllergológusVérből határozzuk meg a fő immunglobulin osztályok mennyiségét.

 

Szerológiai vizsgálat:

Különböző kórokozók hatására a szervezetben termelődött ellenanyagok kimutatása vérből, mely igazolja az adott fertőzést.


Légzésfunkciós vizsgálat (spirometria):
  

AllergiaA vizsgálat számítógépes légzésfunkciós készülékkel történik.  A készülék a ki- ill. belégzett levegő mennyiségét, sebességét méri.  A mért adatokból a tüdő működésére lehet következtetni.

A terheléses vizsgálat során normál alaplégzésfunkció után 6 perc futás, majd a légzésfunkció ellenőrzése következik.
Ha a kiindulási légzésfunkciós értékek hörgőgörcsre utalnak, a betegnek hörgőtágítót adunk, majd 15 perc múlva újra légzésfunkciós vizsgálatot végzünk (farmakodinámiás teszt).

 
Weblapkészítés
Oldalunk látogatásában támogat minket a Google, a Yahoo és az Altavista keresőrendszer is.